Se spune că românul este descureț sau strângător. Numai că această din urmă calitate se poate transforma într-o adevărată ”piatră de moară”. Și asta fiindcă debaralele românilor sunt pline cu tot felul de obiecte adunate de-a lungul timpului.
Din diferite motive, proprietarii nu vor să renunțe la obiectele nefolositoare pe care le-au cumpărat, cu ani în urmă, apoi le-au transferat în debara. Mulți spun că este vorba despre motive sentimentale, alții spun că nu poți să știi niciodată când vei avea din nou nevoie de ele. Conform unui studiu realizat în 900 de localități din România – la care au răspuns 7000 de oameni -, românii țin în debarale o adevărată comoară care, dacă ar fi valorificată, ar reprezenta 800 de milioane de euro, conform stirileprotv.ro.
O mămică declară că a strâns hăinuțe de-ale copiilor, jucării, un cărucior. Nu se îndură să le vândă sau să le dea altcuiva.
„Am lucruri de la hăinuțe, jucării, am aici un scaun de masă, un cărucior. Nu îmi vine să le dau, deşi până la urmă voi fi nevoită, că nu mai am unde şi ce să fac cu ele. Le-am strâns pentru că e ceva sentimental.”
Sociologul Ioan Hosu este de părere că această practică a consumului excesiv ”nu ţine de o nevoie reală, ci de a demonstra unora sau altora că avem un statut social peste ceilalţi!”
În medie, spun autorii studiului, românii depozitează câte cinci produse inutile în fiecare gospodărie. Telefoanele mobile, sistemele PC şi monitoarele, frigiderele şi uscătoarele de păr sunt în top. Sociologii susţin că ajungem să deţinem atât de multe lucuri pe care nu le folosim pentru că, deseori, cumpărăm şi ce nu avem neapărat nevoie. (Citește articolul integral AICI)